Alkohole

Alkohole

Pełny tekst artykułu dostępny jest dla zarejestrowanych użytkowników

Etanodiol

[ wzór strukturalny ]

1,2-etanodiol; najprostszy alkohol dihydroksylowy. Oleista ciecz, temp. topnienia -11,5oC, temp. wrzenia 197,5oC, rozpuszczalny w wodzie i alkoholu, trudno rozp. w eterze. Posiada słodki smak, jest bardzo toksyczny. Na skalę przemysłową otrzymywany przez uwadnianie tlenku etylu albo hydrolizę etylenochlorohydryny. Stosowany jako rozpuszczalnik, do produkcji politereftalanu, jako obojętny czynnik obniżający temp. zamarzania wody; np. w chłodnicach samochodowych. Inna nazwa: Glikol etylenowy.

 

Etanol

[ wzór strukturalny ]

Jest alkoholem alifatycznym. Bezbarwna ciecz, temp. topnienia -117,3oC, temp. wrzenia 78,3oC, rozpuszczalny w wodzie, eterze, posiada charakterystyczny zapach i piekący smak. Przez destylację jego wodnych roztworów otrzymuje się mieszaninę azeotropową o zawartości 4,7% wody (alkohol rektyfikowany, rektyfikat lub spirytus). Otrzymywany w procesie fermentacji alkoholowej surowców zawierających cukry (owoce, ziemniaki, żyto itp.), a syntetycznie przez katalityczną lub kwaśną hydratację etylenu oraz przez uwodornienie aldehydu octowego. Alkohol bezwodny czyli alkohol absolutny otrzymuje się: 1) przez ogrzewanie rektyfikatu z wapnem palonym (stara metoda) 2) przez destylację rektyfikatu z dodatkiem benzenu; najpierw oddestylowuje się w temp. 64,9oC mieszaniną azeotropową (benzen, alkohol, woda), a następnie bezwodny alkohol. Alkohol denaturowany (denaturat, alkohol skażony) jest rektyfikatem dodatkiem zasad pirydynowych i fioletowo-różowego barwnika. Alkohol etylowy znajduje zastosowanie jako rozpuszczalnik w przemyśle chemicznym, do produkcji wielu preparatów chemicznych i farmaceutycznych, np. eteru, w mieszaninie z benzyną jako paliwo do silników oraz w przemyśle spożywczym do produkcji napojów alkoholowych.

Powiązane artykuły

Tematy pokrewne

Free Joomla! templates by Engine Templates